Nieuws

Thursday, 31 October 2013
Smallholders profiteren van FSC-certificering

Smallholders (© FSC A.C.)© FSC A.C.

Beter beleid en controle op de houtoogst en verbeterde zorg, onderwijs en watervoorziening is het resultaat van FSC-certificering van de bossen in het Boliviaanse dorp Urubichá.


Bescherming van de bossen wereldwijd ligt meer dan ooit in handen van lokale gemeenschappen ofwel ‘Smallholders’. Wereldwijd beheren zij bijna 25% van het gehele bosoppervlak en in Europa zelfs ruim 50%. FSC zet zich in om deze gemeenschappen onderdeel van de oplossing te maken.

Smallholders

Smallholders zijn vaak gemeenschappen die al generaties lang in of in de buurt van bossen wonen. Hun langdurige relatie met het bos en tevens hun afhankelijkheid ervan maakt dat ze bewust met hun bossen omgaan, het is immers niet alleen hun inkomen maar ook hun thuis. Zo vierde Cururú, een afgelegen dorp in de gemeente van Urubichá in Bolivia een hard gewonnen prestatie toen het de eerste gemeenschap in Bolivia werd die FSC-certificering behaalde voor hun bosbeheer. Nu wordt sinds 2007 het 26.000 hectare grote gebied verantwoord beheerd, en zo volgen er nog meer ‘succes stories’. De inwoners van het gebied noemen verschillende voordelen van FSC-certificering, zo zijn er de directe voordelen die voortkomen uit de bosbeheeractiviteiten zoals betere controle over de oogst en een sterker beleid over deze activiteiten. Maar ook indirecte voordelen zoals betere zorg, onderwijs, watervoorzieningen en meer bewustzijn betreft de waarde van het bos zelf. In 2004 werden door FSC de eerste stappen gezet om kleine bosbeheerder te ondersteunen. Zo werden ‘small and low-intensity managed forests’ (SLIMF), ofwel kleinere bosconcessies, gedefinieerd als afzonderlijke klanten voor FSC. Waardoor ze specifieker geholpen konden worden.

FSC Smallholder fund
Maar ondanks deze ontwikkeling hebben nog veel kleine boseigenaren gebrek aan middelen om te voldoen aan de FSC criteria en ondervinden zij moeilijkheden bij het op de markt brengen van hun producten. Daarom werd het ‘FSC Smallholder Fund’ opgericht. Het FSC Smallholder Fund is een fonds die ontwikkeld is om kleine boeren en boseigenaren te ondersteunen bij het behalen en behouden van FSC-certificering. Zo kan het fonds gebruikt worden bij de voorbereiding tot certificering, technische ondersteuning en training. Maar bijvoorbeeld ook bij bepaalde kostenposten, investeringen en het bereiken van een grotere markt via een marketingcampagne. Tevens krijgen de smallholders de optie om gebruik te maken van een specifiek label die aangeeft dat het kleine of gemeenschapsproducenten betreft, doel is om FSC-gecertificeerde smallholders de kans te geven zich te onderscheiden en hun verhalen over verantwoord bosbeheer een stem te geven.

Het fonds bevat een totaal bedrag van €420.000 wat jaarlijks zal worden uitgereikt. Aanvragers van het fonds moeten voldoen aan bepaalde criteria voor kleine, lage-intensiteit of gemeenschap productie. "Smallholders zijn de hoeksteen van het FSC-systeem" vertelt Kim Carstensen, Directeur van FSC International. "We kennen de voordelen van FSC-certificering voor grondbezitters van alle soorten en maten, maar kleine boeren zitten met een aantal unieke uitdagingen. Met relatief bescheiden steunbedragen, kunnen wij helpen nieuwe kansen te creëren"
Meer te weten komen over Smallholders en hoe FSC deze groep ondersteunt? Kijk hier.  


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222