Nieuws

Monday, 06 April 2020
Belangrijke stap: nieuw FSC-bos in Afrika

(© FSC Africa)© FSC Africa

De concessie Mimbeli-Ibenga van bosbeheerder CIB-Olam is in maart 2020 FSC-gecertificeerd. Dit is een groot bosgebied in het noorden van de Republiek Congo. Het omvat bijna 657.000 hectare tropisch bos, vergelijkbaar met de oppervlakte van de provincies Gelderland en Utrecht samen. De concessie biedt dankzij de FSC-certificering bescherming aan bedreigde diersoorten als de gorilla en de bosolifant.


Grote investeringen
FSC-certificering van een tropisch bos vraagt grote investeringen van een bosbeheerder, ook financieel. In de nieuwe concessie zijn ruim 375 duizend bomen geïnventariseerd en 290 boomsoorten gedocumenteerd. Dit is nodig voor het maken van een beheerplan, dat jaarlijks wordt ge-audit op de tien belangrijke principes van verantwoord bosbeheer. Dan gaat het bijvoorbeeld om het behoud van biodiversiteit, goede, veilige werkomstandigheden en het respecteren van de rechten en belangen van de inheemse bevolking.

Vraag cruciaal
Jan Willem Hunink (Vice President / Head Europe Marketing Olam International Ltd) over de certificering van Mimbeli-Ibenga: “Om te zorgen dat het bos blijft bestaan moeten we het waarde geven. Wij vinden het daarom erg belangrijk dat onze concessies voldoen aan de FSC-richtlijnen voor verantwoord bosbeheer. Cruciaal is wel dat er vraag is naar duurzaam gecertificeerd tropisch hout en kopers bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor dit duurzaam gecertificeerd tropisch hout”.

Sociale impact
Naast criteria voor behoud van het bos stelt FSC-certificering eisen om tot een positieve sociale impact te komen. Hunink geeft aan dat zij nog een stap verder gaan: “Omdat we van oudsher een sterke sociale band voelen met de lokale mensen waarmee wij werken hebben we uitgebreide sociale projecten lopen zoals bijvoorbeeld scholing, gezondheidszorg (oa ziekenhuis met 4 artsen), sportfaciliteiten, radio/tv-station met communicatie in diverse lokale talen. Zo bouwen we samen iets op!”

CIB en FSC-bosbeheer
Als dochteronderneming van Olam International is CIB (Congolaise Industrielle des Bois) sinds 1968 actief in de Republiek Congo-Brazzaville. Eerder ontving het bedrijf FSC-certificaten voor de concessies Kabo (2006), Pokola (2008) en Loundougou (2010). CIB verwerkt tropisch hardhout voor verschillende toepassingen waaronder deuren en raamkozijnen, weg- en waterbouw, tuinhout en meubelen.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222