Nieuws

Thursday, 05 March 2020
FSC Nederland en partners in gesprek met Frans Timmermans over behoud tropische bossen en biodiversiteit


Europese wetgeving die duurzaam hout de norm maakt én het beter waarderen van andere diensten die bossen ons bieden zijn cruciale maatregelen voor het behoud van tropische bossen. En daarom belangrijke boodschappen aan Frans Timmermans. Het gesprek met de vicevoorzitter van de Europese Commissie en initiator van de EU Green Deal vond deze week plaats op initiatief van FSC Nederland en het REDD+ Business Initiative (RBI).

Duurzaam hout de norm
Samen met vertegenwoordigers van MVO Nederland, Dekker Hout, Greenchoice, Essent, IUCN, ASN Bank, en Tarkett heeft FSC Nederland zich in het gesprek gericht op drie zaken. Allereerst is verkend hoe initiatieven van duurzame ondernemers en de EU Green Deal elkaar kunnen versterken. Daarnaast is de EU gevraagd om duurzaam hout de norm te maken in Europa. Legaal is gewoon niet goed genoeg, alleen een eerlijke prijs voor gecertificeerd hout maakt goed bosbeheer rendabel. Omdat RBI zich via CO2-credits inzet voor het behoud van tropische bossen met een hoge biodiversiteit – en daarbij rekening houdt met de belangen en ontwikkeling van de lokale bevolking en economie – is de Europese Unie gestimuleerd om deze aanpak verder te ondersteunen.

Veel betekenen
“Het behoud van tropische bossen kan op de lange termijn alleen werken als we de intrinsieke en economische waarde van de bossen versterken. Dat kan door duurzaam tropisch hout te kopen en daar een eerlijke prijs voor betalen. Bovendien moeten we ook de andere diensten die het bos biedt gaan waarderen, zoals CO2 opslag en biodiversiteit. Het waren belangrijke bespreekpunten met Timmermans, waarbij we concrete voorstellen inbrachten”, aldus Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland. “Ik ben positief over het gesprek. We hebben in alle openheid de uitdagingen en vooral de kansen besproken. De toekomst van tropische bossen lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar is cruciaal voor de mensen en de biodiversiteit daar, en ook voor ons hier. Het goede nieuws is dat we in Nederland en Europa veel voor de tropische bossen kunnen betekenen.”

Meer weten over wat FSC Nederland doet vindt je op www.fsc.nl. Over REDD+ is informatie te vinden op www.reddplusbusiness.com.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222