Nieuws

Thursday, 06 February 2020
Veel hout bij winnaars Duurzaam Bouwen Awards

Assen, 6 februari 2020 – De nieuwe huisvesting van de Triodos Bank in Driebergen is uitgeroepen tot duurzaamste project van Nederland. De jury koos Coöperatie BSH 20 uit Amsterdam als meest duurzame opdrachtgever. Kindcentrum Magenta uit Delden ontving de publieksprijs. Opvallend bij de winnaars is de prominente rol van hout als bouwmateriaal. De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards werden uitgereikt tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Assen.


Veel circulair, veel hout
De winnende projecten hebben gemeen dat een sterke focus ligt op duurzaam materiaalgebruik en circulair bouwen. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland, verklaart in dat licht de opvallende rol van hout bij de winnaars en genomineerden: “Een verschuiving naar hout als belangrijk bouwmateriaal is nu ook te zien bij deze Awards. Dat is overigens niet verwonderlijk. Hout is van nature al circulair, en ook nog eens zeer geschikt om een tweede leven te geven. Vooral in het winnende project (Triodos Bank) zie je beide voordelen sterk terugkomen. Als je je bovendien realiseert dat gebruik van gecertificeerd hout ten goede komt aan duurzaam bosbeheer boek je winst op heel veel fronten.”

De Jury
De jury van de Duurzaam Bouwen Awards staat onder leiding van voorzitter Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft. De jury bestaat verder uit: Wim Hazeu, directeur van Wonen Limburg, Jos van Dalen, programmadirecteur Aardgasvrije Wijken en vertegenwoordiger van het ministerie van BZK, Lian Merkx, programmamanager Energie van de VNG en Robert Koolen, voorzitter van de beleidscommissie Duurzaamheid van Bouwend Nederland.

-----

Over de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards
De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van de Stichting Duurzaam Bouwen Awards, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd hun krachten hebben gebundeld en heeft als doel verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren. Meer informatie over de uitreiking, de prijzen en de profielen van de juryleden is te vinden op www.duurzaambouwenawards.nl.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222