Nieuws

Wednesday, 05 February 2020
Eerste projectcertificering wereldwijd


Vechtdal Bouw B.V. uit Nieuwleusen is het eerste bouwbedrijf wereldwijd dat gecertificeerd is volgens de nieuwe vereenvoudigde FSC-standaard voor project-certificering (FSC-STD-40-006). Almar Meijerink, FSC-coördinator bij Vechtdal, is daar met recht trots op. Hij denkt dat de standaard goed werkbaar is voor bouwbedrijven. Control Union, die het certificaat uitgaf, organiseert op 18 februari (Leiden) en 10 maart (Rijssen) informatiebijeenkomsten voor belangstellenden over de nieuwe standaard.

Almar vertelt dat zijn bedrijf altijd al FSC-hout toepaste, maar dat ze nu dankzij de certificering dit ook commercieel kunnen benutten. Bovendien vragen particulieren steeds vaker om FSC-hout vanwege de groenhypotheek, en dan moet de bouwer FSC-gecertificeerd zijn. (De groenhypotheek berekent een rentekorting voor particulieren wanneer alle hout in een nieuwbouwwoning van duurzame herkomst is.)

Vechtdal is een middelgroot bedrijf met zo’n 50 mensen in dienst, met een mooie mix van jonge honden en oudere, ervaren vakmensen. Naast het bouwbedrijf heeft Vechtdal een eigen timmerwerkplaats die inmiddels ook gecertificeerd is. Hoewel Vechtdal op dit moment de meeste projecten nog grotendeels in kalkzandsteen uitvoert, voorziet het bedrijf een verschuiving naar houtbouw. Inmiddels wordt alles vanaf de dakconstructie al in hout uitgevoerd en ontwikkelt het bedrijf een module-woning (Falcon) die volledig geprefabriceerd en in houtbouw wordt uitgevoerd.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222