Nieuws

Tuesday, 21 January 2020
Genomineerden Duurzaam Bouwen Awards bekend

Ze zijn bekend, de zes genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020! Zij dingen mee naar de titels ‘Meest duurzame project’ en de ‘Meest duurzame opdrachtgever’. Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 6 februari 2020 in Assen worden de Awards uitgereikt. FSC Nederland is een van de initiatiefnemers van deze prijzen.


De genomineerden

Meest duurzame project, de Gouden Kikker:
• Atlas Gebouw, TU Eindhoven
• Integraal Kindcentrum Delden
• Triodos Bank, De Reehorst

Meest duurzame opdrachtgever, de Circulaire Ring:
• Coöperatie BSH 20 E - CiWoCo Buiksloterham
• Gemeente Woerden – gemeentehuis Woerden
• STIP Hilversum - Sterrenschool Hilversum

Materiaalgebruik steeds meer aandacht
De jury heeft deze partijen genomineerd vanwege de opschaalpotentie van de projecten en de integrale aanpak. Dat laatste betekent dat naast op energiemaatregelen ook wordt inzet op duurzame materialen en gezondheidsaspecten. Bovendien is de betrokkenheid van bewoners of gebruikers een belangrijk aandachtspunt bij de Awards. Mark Kemna namens mede-initiatiefnemer FSC Nederland: “Opvallend en positief is dat de meeste inschrijvingen veel hebben geïnvesteerd in duurzaam materiaalgebruik. Bij het merendeel van de genomineerde projecten is hout zelfs het belangrijkste bouwmateriaal. Meer en meer wordt erkend dat hout een heel milieu- en klimaatvriendelijke grondstof is, mits natuurlijk afkomstig uit een verantwoord beheerd bos.”

De Jury
De genomineerden zijn geselecteerd door een jury onder leiding van Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De jury bestaat verder uit Wim Hazeu, directeur van Wonen Limburg, Jos van Dalen, programmadirecteur Aardgasvrije Wijken en vertegenwoordiger van het ministerie van BZK, Lian Merkx, programmamanager Energie van de VNG en Robert Koolen, voorzitter van de beleidscommissie Duurzaamheid van Bouwend Nederland.

Initiatief
De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van de Stichting Duurzaam Bouwen Awards, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd hun krachten hebben gebundeld en heeft als doel verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren. Meer informatie over de uitreiking, de prijzen en de profielen van de juryleden is te vinden op www.duurzaambouwenawards.nl.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222