Nieuws

Friday, 29 September 2017
FSC-partners hijsen houten vlag op FSC Friday

Foto vlag hijsen


Op FSC Friday, de dag waarop wereldwijd duurzaam bosbeheer wordt gevierd, hijsen ABN AMRO, Staatsbosbeheer, Dierenpark Amersfoort en talloze andere organisaties de houten vlag. FSC Nederland lanceert samen met haar partners hiermee de nationale campagne ‘Kies voor hout, red het woud’. Deze boodschap lijkt een tegenstelling, maar in een FSC bos worden maar heel beperkt bomen gekapt, onder voorwaarde dat het bos gezond blijft. Dit is van groot belang; per minuut verdwijnen er wereldwijd 48 voetbalvelden aan bos, dat meestal plaatsmaakt voor palmolie en sojaplantages. Hoe meer FSC-hout er wordt gebruikt, hoe meer bossen tegen dergelijke ontwikkelingen worden beschermd.

Nationale campagne ‘Kies voor hout, red het woud’
De nationale campagne doet een oproep aan alle beleidsmakers, projectontwikkelaars, architecten, aannemers en consumenten van Nederland: kies voor hout en red daarmee het woud. Hoe meer huizen, bruggen, hekken en meubels van FSC-hout worden gemaakt, hoe meer bossen behouden kunnen worden. FSC Nederland wil met deze campagne bereiken dat de communicatieboodschap ‘kies voor hout, red het woud’ top of mind is tijdens het keuzemoment voor bouwmateriaal en hout de voorkeur krijgt boven minder duurzame materialen zoals kunststoffen of metalen.

FSC partners hijsen houten vlag
Een aantal partners van FSC, waaronder houthandels, bouwbedrijven en gemeenten, hijsen op prominente plekken in het land een voor de campagne ontwikkelde, FSC houten vlag. Hiermee laten ze zien dat het belangrijk is te kiezen voor FSC-hout én dat dit al veel heeft opgeleverd: 1.500 bossen wereldwijd zijn inmiddels FSC gecertificeerd en daarmee beschermd dankzij de toegenomen vraag naar FSC-hout. Bij Dierenpark Amersfoort hees weerman Reinier van den Berg vandaag een vlag die van FSC-hout is gemaakt: “Bossen spelen een cruciale rol in het wereldwijde klimaatvraagstuk en hebben mede daarom impact op bijna alles wat leeft op aarde.”

Misvatting over gebruik tropisch hardhout
Uit onderzoek is gebleken dat zowel professionele inkopers als consumenten vaak denken dat het gebruik van tropisch FSC-hardhout niet verantwoord is. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: “De nieuwe campagne is gericht op het weerleggen van deze misvatting. FSC Nederland wil juist het gebruik van FSC gecertificeerd tropisch hardhout aanmoedigen. Omdat hout een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal is, maar ook omdat duurzaam beheer van heel kwetsbare bossen wordt gestimuleerd. En daarmee bescherm je ook het leefgebied van veel mensen en dieren.”

Animatie ‘Kies voor hout, red het woud’
De boodschap wordt helder en eenvoudig uitgelegd in een animatie. Deze animatie is speciaal ontwikkeld voor de campagne en wordt door de partners van FSC Nederland gedeeld met hun relaties. Daarnaast wordt op social media opgeroepen de animatie te delen.

Meer informatie over de campagne is hier te vinden.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222