Nieuws

Tuesday, 20 June 2017
Eerste meeting Zero deforestation voor financials een succes

Financials meeting FSC en ACTIAM

Een groep Nederlandse financiële instellingen kwam op 15 juni bijeen om te bespreken hoe ontbossing kan worden gestopt en hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Belangrijkste conclusies: Er is steeds meer technologie beschikbaar om investeringsrisico’s in kaart te brengen en er is veel van elkaar te leren. Initiatiefnemers van de bijeenkomst zijn ACTIAM en FSC Nederland met ondersteuning van RVO Nederland.


Een groep koplopers waaronder ACTIAM, Rabobank en Robeco praat dit jaar verder om te bespreken wat een concrete en haalbare langetermijndoelstelling is om volledig ontbossingsvrij te worden. De productie van grondstoffen zoals palmolie, soja, vee en niet-duurzaam hout is een belangrijke oorzaak van ontbossing in de wereld. Via de beleggingen in en leningen aan bedrijven kunnen financiële instellingen een grote rol spelen bij het bewerkstelligen van ontbossing vrije ketens en de bescherming van tropische bossen door FSC-bosbeheer.

WRI-Global Forest Watch, Zoological Society of London en Global Canopy Programme gaven tijdens de bijeenkomst inzicht in de beschikbare (satelliet) technologie om voor financiële instellingen in kaart te brengen wanneer investeringen leiden tot ontbossingsrisico’s. Liesbeth Gort, directeur FSC Nederland: ”Naast de focus op de risico’s is het natuurlijk ook goed bedrijven te belonen die voor een positieve impact zorgen”.

Bossen zijn belangrijk om veel redenen. Negen van de tien landdieren en planten leven in bossen, de meerderheid in tropische bossen. 1,6 miljard mensen, inclusief 60 miljoen mensen die bij inheemse volkeren horen, zijn direct van bossen afhankelijk voor voedsel, onderdak of brandstof. Ook ligt er wereldwijd in bossen 289 gigaton (Gt) CO₂ opgeslagen. Duurzaam bosbeheer is een belangrijk instrument om er voor te zorgen dat deze CO₂ niet in de atmosfeer terecht komt.

Dennis van der Putten, Hoofd Verantwoord Beleggen ACTIAM: “Mensen en dieren zijn in grote mate afhankelijk van bossen. De huidig manier van consumeren en produceren is niet langer houdbaar. Samen met FSC en andere partners willen we een signaal afgeven en een positieve impact creëren. ACTIAM heeft daarom het thema ‘land’ structureel geïntegreerd in haar beleggingsbeleid om op die manier bij te dragen aan meerdere global goals: SDG 2 ‘Zero Hunger’, SDG 12 ‘Responsible Consumption and Production’ en SDG 15 ‘Life on land”.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222