Nieuws

Friday, 09 June 2017
Mijlpaal voor FSC: 1500 bossen gecertificeerd

Mijlpaal voor FSC: 1500 bossen gecertificeerd

In haar opzet om wereldwijde ontbossing tegen te gaan heeft FSC een belangrijke mijlpaal bereikt. Deze week is het 1500e FSC-boscertificaat uitgereikt. Inmiddels worden in 82 landen bossen duurzaam beheerd volgens de FSC-richtlijnen, en op die manier beschermd.


Succes vieren
Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: “We mogen als FSC-organisatie trots zijn op dit resultaat, maar laten we niet vergeten dat het succes vooral te danken is aan onze partners, koplopers bij bedrijven en overheden, die consequent duurzaam hout en papier toepassen. Zij zorgen ervoor dat duurzaam bosbeheer rendabel wordt en dat zo de bossen, het leefgebied van heel veel mensen en dieren wereldwijd, behouden blijven. Wordt er niet om FSC-producten gevraagd, dan is er ook geen stimulans om bossen te certificeren.”

Kies voor tropisch FSC-hout
Naast het geven van een pluim doet Liesbeth ook een oproep: “Het FSC-keurmerk is alweer bijna 25 jaar geleden in het leven geroepen om ontbossing in de tropen te bestrijden door boscertificering. Toch is het aandeel tropische FSC-bossen op het totaal nog klein. In Polen is bijvoorbeeld driekwart van het bos FSC-gecertificeerd, in Congo nog maar 12%. Tropisch FSC-hout is een geweldig bouwmateriaal met ook nog eens een belangrijke natuurbeschermingswaarde. Maar dan moeten we er wel bewust voor kiezen.”

FSC Bosbeheer
De 1500 gecertificeerde bossen hebben een totale grootte vergelijkbaar met bijna vijftig keer de oppervlakte van Nederland. In deze bossen wordt zeer selectief hout geoogst. Dit mag niet ten koste gaan van de biodiversiteit en de rechten van de mensen die in het bos wonen of werken. De regels voor FSC-bosbeheer zijn opgenomen in tien principes die wereldwijd gelden.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222