Nieuws

Friday, 03 February 2017
Inspirerend FSC Event 2017

FSCEvent17

Hout onmisbaar bij duurzame toekomst bouw


Willen corporaties, overheden en bouwbedrijven de komende jaren hun duurzaamheidsambities echt waarmaken, dan ontkomen ze er niet aan om serieus te investeren in het bouwmateriaal hout. Dat was de belangrijkste conclusie van het jaarlijkse Event van FSC Nederland, gisteren in Castellum bij Utrecht.

Klimaatwinst
“We wisten al dat het gebruik van FSC-producten belangrijk is voor het behoud van onze bossen, maar steeds duidelijker wordt dat hout ook onmisbaar is als het gaat om duurzaam bouwen”, aldus Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland. “Tijdens ons Event zijn meerdere onderzoeken gepresenteerd die bevestigen dat investeren in gecertificeerd hout geweldige kansen biedt voor bouwers om grote klimaatwinst te boeken. Maken we in nieuwbouwprojecten bijvoorbeeld zo veel mogelijk gebruik van het bouwmateriaal hout dan is een CO2-besparing van 42% mogelijk.”

Wetenschapper Ronald Rovers, die veel ervaring heeft meto nderzoek naar de milieu-impact van bouwmaterialen, benadrukt op het Event dat bij de keuze van bouwmaterialen veel meer naar het productieproces moet worden gekeken. “Als blijkt dat daarmee veel schaarse grondstoffen en energie zijn gemoeid, moet je zo’n materiaal alleen inzetten als dat echt noodzakelijk is.Vooral als er hele goede alternatieven zijn met veel minder milieu-impact,zoals hout en andere biobased materialen. Daar ligt de toekomst voor de bouw.”

Het Event stond in het teken van twee belangrijke boodschappen: de toepassing van FSC-producten heeft waarde voor het bos, en als milieuvriendelijk materiaal in vergelijking met andere materialen. Mathieu Auger-Schwartzenberg, directeur van FSC in Afrika, presenteerde het belang van FSC-bosbeheer in tropische bossen. Naast Ronald Rovers ging architect Daan Bruggink in op de meerwaarde van hout als bouwmateriaal, en liet daarbij voorbeelden van innovatieve bouwconcepten de revue passeren. Tijdens het tweede deel van het Event werd in zogenaamde Speakers Corners ingegaan op specifieke onderzoeken en innovaties die raakvlakken hebben met hout en papier, bouw en houthandel.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222