Nieuws

Monday, 29 February 2016
Houtverkopen voor smarties

 (© Phil Taylor / FSC Australië)© Phil Taylor / FSC Australië

Houtverkoper, je zou het maar zijn. Je bent dagelijks bezig om het mooiste en meest duurzame bouwmateriaal aan de man te brengen, maar toch zie je klanten bij bosjes vallen voor milieuonvriendelijke materialen als beton of kunststof. Waar gaat het mis? Misschien ben je zo’n doorgewinterde houtliefhebber dat je allang gewend bent geraakt aan de meest simpele voordelen die deze ‘natural beauty’ onder de materialen met zich meebrengt. Even een stapje terug, smarty! Met deze zes basisargumenten zet je het bos weer op de kaart.


1. Hout is hét hernieuwbare bouwmateriaal
Het fijne aan hout? Simpel: het groeit weer aan. En zo vanzelfsprekend is dat niet: bij fossiele grondstoffen als aardolie, waar bijvoorbeeld kunststof van wordt gemaakt, duurt dat miljoenen jaren. Omdat de vorming van deze grondstoffen veel langzamer gaat dan het tempo waarin ze worden gebruikt, raken ze op. Het bos, echter, blijft bomen produceren die na een X aantal jaren weer geoogst kunnen worden. Voor de ene boom duurt dit 120 jaar, voor de andere maar 20. Een FSC-bos wordt duurzaam beheerd en vormt daardoor een onuitputtelijke grondstofbron. Hout is dus niet alleen een eeuwenoud bouwmateriaal, maar ook hét bouwmateriaal van de toekomst.

2.Hout is het meest klimaatvriendelijke bouwmateriaal
De milieubelasting bij het gebruik van houtproducten is vele malen lager dan bij andere materialen als metaal, kunststof of beton. Voor deze materialen is veel energie nodig om het te maken in een fabriek, die ook nog eens schadelijke stoffen uitstoot. Voor de productie van hout is alleen energie van de zon nodig, en de fabriek voor hout is het bos. Deze fabriek stoot geen CO2 uit, maar haalt het zelfs uit de lucht. Uit recent onderzoek blijkt dat bij duurzaam bosbeheer (selectieve kap) weliswaar hout en daarmee koolstof (CO2) onttrokken wordt aan het bos, maar dat het bos heel snel herstelt en de koolstof binnen 10-20 jaar weer vastlegt. En dat is goed voor het klimaat. Bovendien stoot hout als natuurproduct geen schadelijke stoffen uit tijdens haar gebruiksduur. We rest our case.

Fietsbrug over de A28 (© Wijma Kampen)© Wijma Kampen3. Hout geeft karakter aan je bouwproject
Hout is een natuurlijk materiaal dat niet alleen warm aanvoelt, maar ook veel warmte uitstraalt. Hout speelt het voor elkaar om mensen middenin de drukste metropool een connectie met de natuur te doen voelen. De Canadese architect Michael Green verwoordt het heel mooi in zijn TEDTalk ‘Why we should build wooden skyscapers’: “Een van de redenen dat ik zo gek ben op hout, is de reactie van mensen die een gebouw van hout binnenkomen. Ze reageren compleet anders. Ik heb nog nooit iemand een van mijn gebouwen zien binnenlopen en een pilaar van staal of beton zien aanraken. Ik zie dit wel gebeuren in gebouwen van hout. Net als bij sneeuwvlokjes zijn geen twee stukken hout op aarde hetzelfde. Dat is een wonderlijk iets.”

4. Hout is sterk, veelzijdig, isolerend en veilig
Hout is een sterk materiaal waarmee nagenoeg alles mogelijk is. Een houten deur weert je niet alleen goed tegen inbraak, maar werkt ook sterk brandvertragend. Dat weten een hoop mensen niet. Bovendien heeft hout erg goede isolerende eigenschappen: 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan die van staal en 1770 keer hoger dan die van aluminium. Kun je nagaan hoeveel energie je gedurende de hele levensduur van een pand bespaart door houten kozijnen, wanden, vloeren of deuren toe te passen.

5. Hout is recyclebaar en biologisch afbreekbaar
Vind maar eens een materiaal dat zo goed te recyclen is als hout. Voor het recycleproces zijn bovendien geen grote hoeveelheden energie nodig. Mocht het hout niet gerecycled worden, dan kan het worden ingezet om groene energie te produceren. Ook is hout volledig biologisch afbreekbaar, mits je er niet te veel chemische stoffen aan toevoegt natuurlijk. Zo schepen we de generaties na ons niet op met ons afval.

6. Duurzaam houtgebruik geeft bossen toekomst
Duurzaam houtgebruik staat voor hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages, wegen en mijnbouw. Daarbij zorgt duurzaam bosbeheer voor bescherming van het leefgebied van planten en dieren en is respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders een absolute randvoorwaarde.

Omgekeerd zorgt goed bosbeheer ervoor dat de grondstof hout duurzaam beschikbaar is en blijft. Door te bouwen met FSC steun je direct de boseigenaar die voor verantwoord bosbeheer heeft gekozen. En zo geef je het bos toekomst. Belangrijk, want bossen geven ons niet alleen schoon water, schone lucht, en gaan bodemerosie tegen, ze zijn over de hele wereld een plek waar mensen wonen, ontspannen, noten en vruchten verzamelen en vaak eeuwenoude culturele gebruiken uitoefenen.

We laten het jou niet op eigen houtje doen!
Ook wij van FSC Nederland zetten ons in 2016 weer hard in om hout in de schijnwerpers te zetten. Zo laten we momenteel, in samenwerking met de VVNH en met subsidie van de EU STTC, een LCA uitvoeren van houten damwanden. Daarnaast zijn we met EY bezig een tool te ontwikkelen waarmee professionele houtgebruikers hun impact op bos, dier en mens zichtbaar kunnen maken. Houd www.fsc.nl/hout in de gaten voor de ontwikkelingen.

Ben jij werkzaam bij een houthandel en wil je je samen met ons en andere houthandelaren inzetten om het mooiste bouwmateriaal beter te positioneren? Neem contact met ons op via de gegevens onderin deze pagina.

Bij het schrijven van deze bijdrage is gebruik gemaakt van de website van de NBvT.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222