Nieuws

Wednesday, 17 February 2016
Workshop ‘Fair & Green Design’ voor finalisten FSC Design Award 2016

Eind januari maakten we de tien finalisten bekend van de FSC Design Award 2016. Vorige week kwamen zij samen in ‘The Boardroom’ van het Amsterdamse hoofdkantoor van Praxis om hun prijs te innen: een eendaagse workshop Fair Green Design van Dutch Design in Development. Deze workshop stond in het teken van het combineren van fair en eco-effectief design met productietechniek, marktanalyse en businessmodellen.


Welke waarde lever je de klant?
De studenten werden opgewarmd met een praktijkoefening: wat is de waardepropositie van een katoenen T-shirt van Primark? Oftewel: welke waarde lever je de klant hiermee? Welk probleem los je op? Deze waarden werden door de studenten benoemd en ingedeeld als sociale, ecologische en economische waarden. Er werd flink gediscussieerd over wat er zou gebeuren als de grondstof katoen duurder zou worden. Ieder vanuit een eigen perspectief, om vervolgens op nieuwe inzichten te komen.

Met welk land ga je werken?
Daarnaast werd er deze dag ingegaan op verschillende duurzame ontwerp- en productiestrategieën. Zo keken de studenten of er vanuit de circulaire economie bedrijfsmodellen van toepassing konden zijn op hun product. En: hoe bepaal je met welk land je gaat werken voor productie? Hoe houd je rekening met cultuurverschillen en zakelijke uitdagingen in opkomende markten en ontwikkelingslanden?

Ecodesign-strategieën voor een duurzaam ontwerp
Tot slot werd geoefend met acht ecodesign-strategieën om duurzaam te kunnen ontwerpen. Hierbij stonden de finale-ontwerpen van de FSC Design Award centraal. Zouden er door aanpassingen nieuwe mogelijkheden kunnen ontstaan voor verdere verbetering van het product? De laatste was voor de hogescholen industrieel ontwerp niet helemaal nieuw. Kars Keizer, student aan Windesheim Zwolle: “Maar het wordt niet altijd integraal doorgevoerd in onze studie, dus fijn om de materie zo weer aan te scherpen.” Voor de studenten van de verschillende hogescholen voor de kunsten was dit wel nieuwe materie. “We voelen ons hierdoor aangemoedigd om meer over duurzaam ontwerp en produceren te gaan leren!” aldus Zsofia Kollár, studente aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

Morgen pitchen de tien finalisten in Wageningen een laatste keer voor de jury. Deze beoordeelt de ontwerpen op onder andere duurzaamheid, esthetiek en commercieel potentieel. De winnaar? Die bezoekt in mei een tropisch FSC-bos in de Boliviaanse Amazone en maakt ter plaatse een prototype van zijn of haar ontwerp. Wie de gelukkige wordt, horen we morgenmiddag op het jaarlijkse FSC Event voor stakeholders.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222