Nieuws

Tuesday, 01 December 2015
Low impact logging in Suriname

De geruchten zijn waar: in een FSC-bos wordt gekapt. Maar dan wel selectief. Of, om in jargon te spreken, op een low impact-manier. Wat betekent dat eigenlijk?


Zorgvuldige registratie

Op een FSC-handelsmissie voor houtimporteurs naar Suriname krijgen we een demonstratie low (reduced) impact logging van houtproducent Greenheart in hun FSC-concessie Ingipipa. Wat meteen opvalt is dat alles zorgvuldig geregistreerd staat bij dit FSC-bosbedrijf. Het gebied is nauwkeurig in kaart gebracht en de te kappen bomen worden geïdentificeerd aan de hand van een geavanceerd GPS-systeem. Voordeel van de recente FSC-certificering van de bosgebieden in Suriname is dat er direct gewerkt kan worden met de meest moderne communicatie- en registratiemiddelen.

Wat zijn de twee belangrijkste factoren bij low impact logging?

1. De boswerker dient de boom met beleid te vellen, zodat de val minimale schade toebrengt aan de omgeving. Zo moet hij de val berekenen en de boom op zo’n manier zagen dat die valt volgens deze berekening.

2. Het transporteren van de boom gebeurt met een zogeheten skidder: dit is een tractor met aan boord een lier met een kabel van ongeveer 40 meter lang. De boswerker bevestigt de kabel aan de stam en trekt deze zorgvuldig het bos uit. Het FSC-systeem stelt duidelijke regels aan de omvang van de skid-trails. Ook hier geldt: het bos dient minimaal beschadigd te raken.

Direct traceerbaar
Indrukwekkend om te zien is dat zowel de stronk als de stam direct worden getagd met hetzelfde identificatienummer (barcode). Dit nummer wordt direct ingevoerd in het centrale identificatiesysteem met een GPS-apparaat. Zo is de stronk direct traceerbaar tot de stam en is er vanaf het begin geen misverstand over welke bomen zijn geveld. Zowel de overkoepelende Surinaamse bosbeheerorganisatie SBB (Stichting Bosbeheer en Bostoezicht) als de FSC-certificeerder controleren deze gegevens tijdens audits.

Duurzaam bosbeheer
Low impact logging zorgt ervoor dat het vellen van een boom weinig sporen achterlaat in de directe omgeving. Na verloop van tijd is de impact bovendien totaal opgevangen door het doorgroeiende bos. Deze manier van kappen kost dan ook wat meer tijd, inspanning en geld dan het niet-duurzame ‘voor de voet wegkappen’. Hout afkomstig van low impact logging is daarom in de regel wat duurder. Het gaat hier dan ook om een heel belangrijk onderdeel van duurzaam bosbeheer.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222