Nieuws

Wednesday, 11 December 2013
Certificering bossen Bamberg gunstig voor natuur, portemonnee, kennis en begrip

De Duitse stad Bamberg is niet alleen bekend om haar status als UNESCO-werelderfgoed, maar ook vanwege de prachtige bossen die rond het stadje liggen. Het stadsbos van Bamberg is sinds 2001 FSC-gecertificeerd.


“De certificeringsaudits leidden tot nieuwe inzichten. Dit maakte ons er keer op keer van bewust dat nieuwe inzichten en ontwikkelingen onontbeerlijk zijn voor duurzaam bosbeheer,” aldus beheerder van het gebied Klaus Schultz. Daarnaast waren nieuwe manieren om het aantal herten in het bos te beheren succesvol. Dit zorgde voor natuurlijke aangroei van bomen in de landschapstypes die gevoelig zijn voor begrazing. En het ecosysteem was niet de enige die profiteerde. Door de natuurlijke aangroei werd geld bespaard, doordat het niet langer nodig was om jonge boompjes uit kwekerijen aan te kopen.

“Via PR-activiteiten en rondleiding in het bos hebben we weten uit te leggen wat er in het bos gebeurt,” vertelt Schultz. In het begin was er geen begrip voor de noodzaak om dood hout te laten liggen e dat voertuigen uitsluitend via de aangelegde paden het bos in mochten. “Echter vandaag de dag weten zelfs de verzamelaars van brandhout dat rottend hout de biodiversiteit bevordert, paddenstoelen en schimmels voedt en dus voordelig is voor vogels en zoogdieren.”


Bron: Stories of FSC certification, FSC International


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222