Nieuws

Monday, 07 October 2013
Bedreigde Sumatraanse neushoorn op Borneo gespot

Op 1 oktober 2013 communiceerde het Wereld Natuur Fonds het goede nieuws dat in een FSC-bos op Borneo een Sumatraanse neushoorn is gesignaleerd. De ernstig bedreigde soort is voor het eerst in twintig jaar op camera vastgelegd.


Afgelopen april vond het Wereld Natuur Fonds in Oost-Kalimantan sporen van aanwezigheid van neushoorns. Als reactie heeft het WNF samen met een onderzoeksteam 16 cameravallen gezet om het dier te spotten. Uiteindelijk was het dan zover, beelden tonen aan dat een gezonde Sumatraanse neushoorn door het bos scharrelt, ook zijn er beelden van een neushoorn die een modderbad neemt. Het Indonesische ministerie van Bossen toonde de beelden tijdens de opening van de top over de bescherming van Aziatische neushoorns in Lampung, Sumatra. "Je ziet maar weer dat er nog zo veel leven onontdekt is in de oerwouden van Borneo. Daarom alleen al moeten de bossen goed beschermd worden en verstandig beheerd” vertelt Hans Beukeboom van het WNF.

Deze zeer bedreigde soort, waarvan geschat wordt dat er nog maar 200 bestaan, sterft grotendeels uit door stroperij en versnippering van leefgebied. Liesbeth Gort, Directeur van FSC Nederland “Het is prachtig om te zien dat het harde werk zijn vruchten afwerpt. Verantwoord beheer van de bossen wereldwijd is cruciaal voor het beschermen van bedreigde diersoorten. Het is dan ook een beloning om deze prachtige soort op beeld te zien in één van onze bossen.”

Nieuwsgierig naar de beelden? Kijk dan hier

Bron: WNF
Foto: Just Chaos


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222