Blog

Friday, 27 September 2019
FSC verhalen uit de bossen in México

Miranda FSC Mexico (© FSC Nederland)© FSC Nederland

Vandaag is het FSC Friday, de dag waarop we met alle FSC partners wereldwijd verantwoord bosbeheer vieren. Een mooie gelegenheid om nog meer te delen over mijn ervaringen vanuit de FSC bossen in Mexico!


Vorige week heb ik de FSC-gecertificeerde concessies van de comunidades in de provincie Quintana Roo en Campeche bezocht: Ejido Nuevo Becal, Ejido Caobas, Ejido Petcacab en Ejido Noh Bec. Deze regio van México heeft een meer tropisch klimaat, de houtsoorten die uit deze concessies komen zijn anders dan in de vorige regio’s die ik de afgelopen weken heb bezocht. Het gaat in deze regio om tropische houtsoorten als Caoba, Chicozapote, Tzalam, Jabín en anderen. Ik ben weer heel goed ontvangen door de members van de communities, ze hebben me naast het oogsten en planten van bomen ook de meer beschermde gedeelten van het bos laten zien. Dit noemen we binnen FSC de ‘High Conservation Values’, bepaalde delen van het bos met bijzonere waarden die extra beschermd zijn omdat er bijvoorbeeld bijzondere soorten, bedreigde diersoorten voorkomen of omdat de plek een culturele waarde heeft voor de lokale bevolking.

In Ejido Caoba namen ze me mee naar de zone ‘Chachan Ha’ en in Petcacab naar de zone ‘Muchucux’. In deze zones oogsten ze geen bomen en zijn extra strenge regels voor behoud. Zoals Rogelio Balam (leider van de comunidad) aangeeft: ‘Deze zone is voor ons heel belangrijk, omdat dit precies is hoe onze grootouders het bos jaren geleden hebben aangetroffen. Er staan een aantal hele grote, oude, bijzondere bomen, die belangrijk zijn voor onze cultuur. Daarnaast is dit het leefgebied van veel dieren, waaronder de jaguar. Door deze zone te markeren als ‘High Conservation Area’ beschermen we dit gebied en zorgen we dat we onze kinderen en kleinkinderen kunnen laten zien hoe prachtig onze bossen zijn’. In deze zone hebben ze een houten (uitkijk) toren gebouwd, die niet alleen dient voor het in de gaten houden van bosbranden, maar ook een functie heeft voor toerisme. Je kunt er de zonsopkomst bekijken en luisteren naar hoe het bos, met daarin alle dieren, ontwaakt. Vol trots laten ze me de mooiste bomen uit de regio zien en terwijl we door het bos wandelen komen we verschillende dieren tegen: apen, slangen, grote spinnen, vlinders, vossen, tapirs, een hert en heel veel vogels. De jaguar heeft zich helaas niet laten zien, maar als ik de bosmedewerkers hier naar vraag heeft iedereen wel een verhaal over een ontmoeting met een jaguar.

In de provincie Quintana Roo is ook de Alianza Selva Maya opgericht, met als doel de handel in FSC-gecertificeerde producten uit de regio te stimuleren. Deze alliantie is een samenwerking tussen 5 verschillende communities (Ejidos) en biedt diverse producten van tropisch FSC-gecertificeerd hout uit de bossen in het zuidoosten van Mexico. Naast het promoten van deze gecertificeerde producten werken ze samen in projecten op het gebied van biodiversiteit in de regio ‘Selva Maya’, vooral gericht op het behoud en bescherming van het leefgebied van de jaguar. De producten die worden gemaakt van FSC-gecertificeerd hout worden verwerkt in Ejido Noh Bec en verkocht onder het label ‘K’áax Mayas’.

Mooi om nog te vermelden dat Ejido Noh Bec de eerste FSC-gecertificeerde community was wereldwijd. Ze zijn daarvoor deze week nog eens extra in het zonnetje gezet tijdens de FSC 25 years celebration in Cancun. Daar zijn we met de International Board of Directors, FSC members uit Latin America, FSC medewerkers uit Latijns Amerika en van FSC International en meer dan 80 community members aanwezig voor het vieren van 25 jaar bestaan van FSC. Uiteraard vieren we vandaag ook FSC Friday, daarvan zal ik verslag doen via de FSC Nederland social media kanalen. Een mooie afsluiting van drie mooie en leerzame maanden bij FSC Mexico! Ik heb nog veel meer verhalen en foto’s te delen de komende tijd, wil je nu al meer informatie of heb je vragen? Laat het me dan weten via m.mars at fsc point nl.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222