Blog

Thursday, 03 May 2018
Een eerlijke prijs betalen voor duurzaam hout


Pas geleden kwam ik deze kop veelvuldig in de media tegen: “Echte prijs van vlees is tot 50% hoger dan supermarktprijs”. De maatschappelijke kosten van vlees zijn de helft hoger dan de prijs die consumenten er nu voor betalen, bleek uit een studie van milieuadviesbureau CE Delft. Bij de productie van vlees wordt schade berokkend aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit: van dat alles worden de kosten op dit moment echter niet doorgerekend in de verkoopprijs. Doe je dat wel dan wordt varkensvlees gemiddeld 53% duurder, kippenvlees 26% en rundvlees 40%.

In ons economische systeem waarderen we natuurlijk kapitaal niet. Dat is gek als je beseft dat de hele mensheid en dus ook elk bedrijf daarvan afhankelijk is. Als de natuur kapot gemaakt wordt heeft dat grote gevolgen. Vroeg of laat zal iemand er een flinke prijs voor moeten betalen. Zo is het ook met ontbossing. Ontbossing leidt tot veel CO2 uitstoot en heeft daarmee een enorme negatieve impact op het klimaat. Landslides als gevolg van ontbossing leiden tot een groot aantal slachtoffers en complete ravages. Door het verdwijnen van mangrovebossen ontstaan grote overstromingen. Toch gaat ontbossing gewoon door, veelal met als doel om op korte termijn winst te kunnen maken.

Dit korte termijn denken moet omgezet worden in lange termijn denken. Dat is ook het gedachtengoed achter FSC©. Als we goed zorgen voor het bos en een eerlijke prijs betalen voor duurzaam hout dan blijft bos bos en hebben we nu en in de toekomst beschikking over een prachtig en duurzaam bouwmateriaal. Het wordt daarom de hoogste tijd om verantwoord bosbeheer beter te gaan waarderen en ook te gaan kapitaliseren.

De omgekeerde wereld
Nog lang niet iedereen is bereid om een echt eerlijke prijs voor FSC tropisch hout te betalen. Sterker nog, houtleveranciers die consequent FSC aanbieden worden vaak gedwongen met lagere marges te werken. Zij betalen dus zelf de prijs voor hun duurzame gedrag. 10 of 15% meerkosten blijkt voor veel opdrachtgevers aanleiding te kiezen voor niet-gecertificeerd hout. Men heeft blijkbaar weinig moeite om de échte prijs van hun keuze, de maatschappelijke kosten, gewoon af te wentelen op de samenleving. En geloof me, die ligt nog veel hoger dan die 10 of 15%. Dat moet anno 2018 toch niet meer kunnen als we weten voor welke wereldwijde uitdagingen we staan? Zullen we eens echte duurzame keuzes gaan maken en gewoon bereid zijn om daar een eerlijke prijs voor te betalen?

Wil je weten welk verschil je maakt door het gebruik van FSC gecertificeerd tropisch hout, gebruik dan eens deze impact tool.

Liesbeth Gort
Directeur FSC Nederland


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222