Blog

Wednesday, 14 February 2018
Denk circulair, denk hout

In de week van de circulaire economie, wil ik graag aandacht voor ons product: hout. Een prachtproduct. Het is een onuitputtelijke, hernieuwbare grondstof. Licht, makkelijk te bewerken en gezond. De Groot Vroomshoop produceert en levert prefab houten deelproducten, zoals gevels, daken en gelijmde houtconstructies, maar ook houten eindproducten, waarbij je kunt denken aan bergingen, bouwconcepten en complete huisvestingsoplossingen. Hout is bij uitstek een product dat circulair kan worden toegepast!


Een nieuwe rol voor hout
Is circulair bouwen nieuw, uniek en weggelegd voor weinigen? Allesbehalve. Wij bouwen al jaren met houten elementen die opnieuw inzetbaar of verplaatsbaar zijn, eventueel voor andere doeleinden en gebruikers dan in eerste instantie ontwikkeld. Ik vind het belangrijk al bij de ontwikkeling te kijken naar mogelijke manieren van hergebruik. Dan kan het gaan om bouwelementen, maar ook volledige huisvesting of transformatie van kantoor naar woningbouw, van huisvesting voor statushouders naar studentenhuisvesting. Functiewensen veranderen snel, ervaren we. Waar vandaag behoefte naar is, kan morgen volledig anders zijn. Daar moeten en kunnen we op inspelen.

Nieuwe aanpak
In het verleden was oerdegelijk, functioneel en onverwoestbaar een must. Nu zoeken we daarnaast naar aanpasbaar, hip, industrieel, flexibel, tijdelijk en gemeenschappelijk. Dit vereist een andere aanpak, een andere mindset. Noem je het concept urban of industrieel, dan lijken zelfs kosten een minder voorname rol te spelen. De stijl spreekt aan en is van nu. Niet alleen de uitstraling van hout is goed, de biobased grondstof is ook functioneel. Prefab en op maat te be- en verwerken en circulair in te zetten, zelfs de in de elementen verwerkte niet houten producten.

De cirkel rond
De binnengevels van de duurzame huisvesting van Alliander zijn bijvoorbeeld uitgevoerd van sloophout dat anders naar de energieopwekker zou gaan. Het krijgt een nieuw leven en is hipper dan ooit. Wie kent de designmeubelen van Piet Hein Eek niet? Eek studeerde in 1990 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven met een kast van sloophout, die inmiddels tot designklassieker is uitgeroepen. In ongeveer 9 maanden tijd realiseerden we 160 appartementen voor statushouders en reguliere woningzoekenden. Voor deze tijdelijke huisvesting gebruikten we alleen maar hergebruikte elementen. Zo werd de oplossing betaalbaar, bouwden we supersnel en werd de huisvesting ook nog eens duurzaam.

Ik hoop dat mijn enthousiasme jou aanzet om (nog) meer in hout en -deze week vooral- circulair te denken en dit te vertalen naar prachtige projecten en producten.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222