Blog

Thursday, 06 July 2017
Stage die je enthousiast hou(d)t!

Koen Schuilenburg

Stagiair Koen Schuilenberg vertelt over zijn stage bij FSC


Als derdejaars student Bouwtechnische bedrijfskunde zocht ik een stageplek. Maar waar vind je een zinvolle, leuke en interessante werkplek, die ook nog met je studie verband houdt? Ik had geluk. Want min of meer bij toeval kreeg ik een stageplek bij FSC. Eerlijk is eerlijk, ik had tot die tijd nooit iets over FSC gehoord of misschien beter, niet veel. FSC, dat weet ik nu, staat voor sociaal, toekomstgericht, verantwoord en duurzaam bosbeheer. En daarbij kan ik best nog iets vergeten zijn. Het is duidelijk. Ik ben enthousiast geworden, super enthousiast zelfs, over waar FSC voor staat en gaat. Maar genoeg over mezelf. Heel graag wil ik nu, na zo’n vier maanden stage, met u delen wat mijn ervaringen zijn, wat ik heb gedaan en wat ik heb geleerd. Enthousiasme is om gedeeld te worden tenslotte.

Onderzoek
Ik begon een onderzoek naar materiaalkeuze van woningcorporaties en gemeenten. Dat startte allemaal met een zoektocht op internet naar houtgebruik binnen woningcorporaties. Het doel was om de communicatie over projecten met bio-based materialen (hout dus) op gang te brengen. Tot mijn verbazing bleek hierover weinig informatie te zijn. De reden hiervoor kan zijn dat woningcorporaties nog niet zo bezig zijn met communicatie over verantwoorde materiaalkeuzen. Want zij moeten in 2020 voldoen aan een gemiddeld label B voor bestaand vastgoed. Daarom zijn zij, logischerwijs, nu veel meer gericht op de energetische aspecten van woningen.

Projectmateriaalkeuze
Maar niet getreurd, met de (geringe) informatie van internet gecombineerd met informatie uit vakbladen vond ik voldoende corporaties die een project over materiaalkeuze hadden. Toen kon ik verder aan de slag. Via een vragenlijst over het gebruik van bio-based materiaal, natuurlijk vooral hout, zocht ik contact met deze corporaties. Mijn vermoeden dat werken met bio-based materialen niet op het prioriteitenlijstje van de woningcorporatie staat, werd (helaas) bevestigd. Als er al hout wordt gebruikt is dat vaak niet vanuit een bewuste keuze voor bio-based materiaal maar spelen andere afwegingen een rol.

Vooroordelen moeten de wereld uit
Door het bijwonen van bijeenkomsten met gemeenten, bouwers en corporaties is mij duidelijk geworden dat er nog veel vooroordelen leven over het gebruik van hout. Want, o, wat is hout brandbaar, duur, onderhoudsgevoelig en leidt het gebruik tot ontbossing en is dus niet duurzaam! Dus nee, uitkijken met houtgebruik. Maar niets is minder waar. FSC Nederland benadrukt niet voor niets dat hout het oudste bouwmateriaal is én het materiaal van de toekomst. Bij brand blijkt een houtconstructie sterker dan een stalen constructie omdat hout niet smelt en zijn sterkte niet verliest, zoals staal. Tegenwoordig wordt er bij coatings en verf voor hout een grote slag geslagen.
Sommige merken geven zelfs al een houdbaarheidsgarantie van minimaal 12 jaar! En als de bossen verantwoord beheerd worden, zoals FSC doet, verdient houtgebruik wel degelijk een duurzaamheidscertificaat. En duurder dan andere materialen? Als dat al zo is, dan staat daar in ieder geval een goed gevoel over een verantwoorde keuze tegenover.

Congres
Samengevat, FSC staat voor zinvolle communicatie over het gebruik van hout in bouwprojecten en legt daarbij de nadruk op de voordelen van het gebruik van hout. De bevindingen van mijn onderzoek zijn input voor het congres “Duurzaam gebouwd” dat plaatsvindt in november a.s. Dus bent u bezig met materiaalkeuze en wilt u deze, net als FSC, op een verantwoorde wijze vorm geven? Dan heb ik mijn enthousiasme vast op u overgebracht en zie ik u op het congres!


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222