Blog

Tuesday, 30 May 2017
Ruben van den Heuvel, misschien wel de jongste houthandelaar van Nederland, doet in zijn blog een belangrijke oproep

Ruben van den Heuvel

Ik ben Ruben van den Heuvel, 18 jaar oud en actief in de groothandel van hout en bouwmaterialen. Ik houd mij tijdens mijn werk bezig met de verkoop. Via mijn vader ben ik met dit werk in contact gekomen en op jonge leeftijd sloeg bij mij ook de vonk over. Het is een wereld met eindeloos veel mogelijkheden.


Terug naar de orde van de dag. Tijdens mijn werk krijg ik de indruk dat veel mensen uit de houtsector weinig kennis hebben van wat FSC allemaal inhoud. Met deze gedachte ging ik afgelopen maart naar FSC Nederland om mijzelf aan te reiken als een soort ambassadeur. Het FSC-team reageerde erg positief op mijn voorstel en zag het heel erg zitten om dat samen te gaan doen.

Voor veel mensen is FSC een merk dat zich bezig houd met ‘verantwoord bomen kappen en terug planten’, maar daar zit meer achter, veel meer. Veel mensen kennen het kader, maar de oh zo belangrijke inhoud die er juist toe doet ontbreekt. Even in het kort. FSC houdt zich bezig met een hele belangrijke uitdaging. Dat is om uit te leggen aan de markt dat je 'door hout te gebruiken het bos beschermt'. Dat is hét uitgangspunt van FSC-bosbeheer: "Use it or loose it"! Door hout te gebruiken geef je economische waarde aan het bos, en dan wordt het bos niet zo snel omgezet in palmolie- of sojaplantages of andere functies. Als mensen dat principe snappen wordt hen ook duidelijk dat het juist goed is om tropisch hout te gebruiken, mits van goede herkomst, FSC natuurlijk!

Verkoopargument
Als u aan uw klant wilt vertellen dat u als bedrijf mee wilt werken aan een betere wereld, ook voor volgende generaties, dan heeft u met FSC automatisch een heel belangrijk verkoopargument. Zie FSC als een unique selling point en niet als een ‘probleem’ om erbij te moeten verkopen dat verder geen waarde heeft. Voor een directeur is het misschien ook wel belangrijk om het bedrijf door te geven aan zijn of haar kinderen, voor hun wil je ook graag de markt in tact houden en het bijbehorende handelsproduct. Om van het bos belang maar te zwijgen.

Uiteindelijk komt het dus neer op het feit dat FSC hout gebruiken heel veel problemen gaat tackelen op verschillende gebieden. Mocht u nog even de FSC-principes voor bosbeheer nauwkeuriger willen nalezen? Kijk even op de FSC-website voor meer informatie. Ik zeg maar zo: “Hout is om van te houden!"

Ruben van den Heuvel


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222