Blog

Wednesday, 23 December 2015
FSC-hout uit Suriname: geen punt!

 (© Mark van Benthem, Probos)© Mark van Benthem, Probos

Suriname: een land vier keer zo groot als Nederland, maar met nog minder inwoners dan de stad Rotterdam. Natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat ruim 90 procent van Suriname is bedekt met bossen. Deze maken deel uit van het duizelingwekkende Amazonewoud. Een land bij uitstek om de mogelijkheden voor tropisch bosbeheer te verkennen. Die toon is nu gezet: recent is met ondersteuning van het Guiana Shield Tropical Timber Program van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) ruim 400.000 ha Surinaams bos FSC-gecertificeerd. Het is nu aan ons in Europa om dit hout af te nemen en zo bosbeheerders daar te prikkelen om meer bossen duurzaam te beheren.


Met dit doel vertrokken Probos en de European Timber Trade Federation (ETTF) vorige maand met 7 houtimporteurs op FSC-handelsmissie naar het kleinste land van Zuid-Amerika. Onze collega en ‘houtman’ Ben Romein was erbij en geeft een kort verslag in beeld en woord van zijn vijf dagen in en om het grootste regenwoud op aarde.

‘De tocht voerde ons langs de vier onlangs FSC-gecertificeerde Surinaamse houtproducenten: Greenheart Suriname Ltd., Soekhoe & Sons Ltd., Caribbean Parquet Flooring (CPF) en ETS/Dennebos Suriname NV. Deze partijen hebben redelijk wat geld en tijd geïnvesteerd om te zorgen dat hun concessies en organisaties aan alle sociale, ecologische en economische eisen voldoen die bij duurzaam bosbeheer horen. Dan kom je op het punt dat het ook vermarkt moet worden. Dat is altijd even spannend, maar tot nu toe zijn er in de reisgroep drie importeurs geweest die zeer positieve signalen afgeven dat ze stappen willen maken in het Surinaamse hout. Daarnaast nog twee die onderling contact hebben over de Surinaamse houtsoorten en hoe ze deze gaan vermarkten. Als FSC Nederland hebben wij een groot netwerk en maken we dus gemakkelijk de koppeling tussen dit soort partijen.

Dankzij co-funding vanuit de STTC konden de organisatoren de prijs van de reis voor deze partijen heel betaalbaar maken. Dit zorgde ervoor dat betrekkelijk kleine partijen in de houtsector ook mee konden om met eigen ogen te zien wat er allemaal komt kijken bij het duurzaam beheren van bossen. Men was zichtbaar onder de indruk, leuk om dat mee te maken!

De handelsreis paste heel goed in onze filosofie dat we in Nederland meer duurzaam tropisch hout moeten gebruiken om het bos te beschermen. Dat voelt voor veel mensen contra-intuïtief, maar voor het voortbestaan van deze bossen is het echt van belang om ze economische waarde te geven. Gebruiken we het bos niet, dan valt het immers snel ten prooi aan andere invloeden. Ook in Suriname is deze dreiging aan de orde van de dag. Werk aan de winkel dus!’

Klik hier voor een uitgebreid artikel (Mark van Benthem, Probos) over de Surinamereis. Bent u als houthandelaar ook geïnteresseerd in FSC-hout uit Suriname? Neem contact op met Ben Romein via 030 276 7220 of b.romein at fsc point nl.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222