Activiteiten

Tuesday, 13 February 2018
FSC Event daagt uit tot volgende stap

Greenpeace directeur Joris Thijssen sloot het plenaire deel van het FSC Event op 8 februari af met een belangrijke boodschap aan alle aanwezigen. 25 jaar geleden stond Greenpeace samen met een aantal andere organisaties aan de wieg van FSC als instrument om wereldwijde ontbossing tegen te gaan. Hij daagde de 200 event deelnemers uit om met hetzelfde elan nu de volgende stap te zetten en FSC en duurzaam hout een centrale positie te geven bij de uitvoering van klimaatbeleid en in de nieuwe economie.


Prachtig maar lastig
“We hebben een geweldig verhaal!”. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland benadrukte tijdens het event de prachtige missie van FSC, maar erkende ook dat de boodschap niet de makkelijkste is. “We hebben de boodschap ‘Kies voor hout, red het woud’ gekozen omdat het voor veel mensen lastig te begrijpen is dat juist houtgebruik veel kan betekenen voor bosbescherming. Des te meer reden om die boodschap gezamenlijk uit te dragen en uit te leggen,” aldus Liesbeth.

Rode draad klimaat
Spreker Andrew Waugh ontwerpt als architect bijzondere gebouwen, maar verdiept zich ook in de herkomst van toepaste grondstoffen. Tijdens het event presenteerde hij hout als een bouwmateriaal met een enorme range aan toepassingsmogelijkheden, dat bovendien CO2 opneemt tijdens de groei.
Meteoroloog Reinier van den Berg ging verder in op de klimaataspecten van hout, en specifiek duurzaam bosbeheer. Hij bezocht FSC-bossen in het Amazonegebied, en zag met eigen ogen hoe bossen juist toekomst krijgen door ze te gebruiken. Het FSC-certificaat voorkomt namelijk dat bossen verdwijnen ten gunste van soja- of oliepalmplantages of veehouderij.

Veel aanhaakpunten
Uit de speakers corners bleek dat FSC-bosbeheer een nauwe relatie heeft met veel actuele onderwerpen. Als ons belangrijkste biobased materiaal scoort hout sowieso hoog als circulair product, en ook het opnieuw gebruiken van sloophout biedt veel kansen. De milieukwaliteiten als bouwmateriaal komen ook tot uiting als hout wordt meegerekend in de Milieuprestatie Gebouwen (MPG), dit jaar verplicht om de milieu-impact van een gebouw of woning te berekenen.

Feit is dat de positieve impact van FSC-bosbeheer steeds concreter gemaakt kan worden. De FSC impacttool laat zien welke risico’s de gebruiker van niet-gecertificeerd hout loopt als het gaat om schade aan klimaat en biodiversiteit. Financiële instellingen houden bij hun investeringen steeds meer rekening met het meetbaar maken van hun investeringen, en daarbij horen ook scherpe eisen aan de herkomst van het bouwmateriaal hout.

Bekijk hier de foto's van het FSC Event 2018


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222