Ecosystem Services certificeren:
waarom en hoe?

Wilt u de impact van ecosysteemdiensten in uw bos (of bos in uw keten) zichtbaar maken door middel van de recent ontwikkelde ES claims? Op deze pagina geven we een indruk van de voordelen van het gebruiken van de ES claims. Daarnaast gaan we in op de stappen die genomen moeten worden om hiervoor gecertificeerd te worden.

Voordelen van ES claims

1. In kaart brengen en verifiëren van impact
Belangrijke voordelen van de ES claims zijn het in kaart brengen en verifiëren van de impact van duurzaam bosbeheer door het onderhouden/behouden of herstellen/verbeteren van ecosysteem diensten zoals CO2-opslag, bescherming van waterwegen, versteviging van de bodem, behoud van biodiversiteit en mogelijkheden voor ecotoerisme.

2. Verbeterd verdienmodel voor boseigenaren
Net zo belangrijk zijn de mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen zoals sponsorship van ES claims en het gebruik van ES claims on-product waardoor de consument meer wil betalen voor een duurzaam (hout)product. Daarnaast voorzien de ES claims in de toenemende vraag naar carbon assets, die beter verkocht worden met co-benefits zoals die door de ES claims zichtbaar gemaakt kunnen worden. Op deze manier voorzien de ES claims in een eerlijkere prijs voor het hout en wordt het verdienmodel voor de boseigenaar verbeterd.


ESOp de afbeelding hiernaast zijn de verschillende toepassingsmogelijkheden van de ES claims weergeven


Hoe werkt het?

Onderstaande afbeelding geeft een indruk van de benodigde stappen om ecosysteemdiensten te verifiëren.

PES


In de ecosysteemdiensten-procedure, de FSC-PRO-30-006 V1-0 (Ecosystem Services Procedure: Impact Demonstration and Market Tools) staan deze uitgebreid beschreven. Mocht u meer willen weten, dan horen wij het uiteraard graag.

Bij welke certificeerder kan ik terecht?
Afhankelijk van de regio van het bos, kunnen wij u doorverwijzen naar certificeerders die bekend zijn met de FSC ES Procedure. Dit kan gebeuren tijdens de volgende FSC monitoring audit, of op een eerder moment. Is het bos al eerder gecertificeerd tijdens een VCS- of Gold-Standard audit, dan kan dit de ES procedure vergemakkelijken.

Marketing & promotie
Naast het ondersteunen in de voorbereiding naar ES certificering, begeleiden wij in het promoten van de ES claims. Hierbij kunt u denken aan een marketingplan, promotiemateriaal en het in contact brengen met potentiële investeerders. Wij doen een beroep op ons uitgebreide netwerk van bedrijven met interesse om te investeren in ecosysteemdiensten. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen via info at fsc point nl.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222