FSC®

Leren borgen

Leren hoe u in 3 stappen toepassing van FSC-hout in uw bouwprojecten kunt borgen?

read more …

Op zoek naar een FSC Aannemer?

Werken met FSC-gecertificeerde aannemers is essentieel voor het behoud van de FSC-status van het hout. Bent u op zoek naar een FSC-gecertificeerde aannemer? Kijk dan snel op onze digitale kaart

read more …

Borging opdrachtgevers

De conclusies van de evaluatie van projecten van FSC-partners logen er niet om. Weliswaar is de intentie om FSC te gebruiken bij veel opdrachtgevers aanwezig, én zijn de eerste stappen met overtuiging gezet, maar daarmee is de daadwerkelijke toepassing van FSC in het project niet geborgd. Sterker nog, in de praktijk is er bij de ‘gemiddelde' opdrachtgever weinig zicht op het feitelijke gebruik van FSC. Toch hoeft de borging van de toepassing van FSC niet ingewikkeld te zijn, of veel tijd te kosten, mits enkele concrete stappen worden genomen.


In de praktijk zijn de eerste stappen om te komen tot toepassing van FSC vaak goed geregeld in het bestek van een opdrachtgever. De praktijk leert dat vervolgens vaak niet gekozen wordt voor een gecertificeerde leverancier (bouwbedrijf). Toch is dit een randvoorwaarde om te komen tot een FSC-levering. Gecertificeerde bouwbedrijven worden er namelijk op gecontroleerd dat FSC-hout en ander hout van elkaar gescheiden blijft binnen het bedrijf, en dat het bedrijf inkoopt bij een gecertificeerde houthandel. Door certificering van de gehele handelsketen, de zogenaamde Chain of Custody (CoC), kun je er als opdrachtgever op vertrouwen dat het geleverde FSC-hout ook daadwerkelijk uit een goed beheerd bos komt.

Omdat een gecertificeerde leverancier ook niet FSC-gecertificeerd hout kan leveren is de factuur het ultieme bewijsmiddel dat het geleverde hout(product) de FSC-claim mag hebben. Op de factuur staat naast het unieke CoC-nummer van de leverancier een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van het geleverde FSC-product.

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222