PostNL Holding

PostNL HoldingBij PostNL, de posttak van het opgesplitste TNT Post, wordt sinds een aantal jaren gewerkt met FSC-gecertificeerd papier. Voor alle interne papier en drukwerk, maar ook voor de consumentenproducten op de postkantoren, gebruikt PostNL materiaal met het FSC-keurmerk. Dat komt voort uit de afspraken tussen het toenmalige TNT (waarvan post een onderdeel was) en FSC Nederland. Nu PostNL zelfstandig is, is het beleid nogmaals bekrachtigd door het tekenen van een partnerschap met FSC Nederland.

Bij PostNL, de posttak van het opgesplitste TNT Post, wordt sinds een aantal jaren gewerkt met FSC-gecertificeerd papier. Voor alle interne papier en drukwerk, maar ook voor de consumentenproducten op de postkantoren, gebruikt PostNL materiaal met het FSC-keurmerk. Dat komt voort uit de afspraken tussen het toenmalige TNT (waarvan post een onderdeel was) en FSC Nederland. Nu PostNL zelfstandig is, is het beleid nogmaals bekrachtigd door het tekenen van een partnerschap met FSC Nederland.

Willem van Melzen, inkoper bij PostNL, vertelt dat indertijd eerst begonnen werd met het onderzoeken van de mogelijkheden voor gebruik van FSC-papier. "In de beginjaren viel dat nog niet mee omdat er nog niet veel FSC-gecertificeerde papiersoorten voorhanden waren en daarnaast niet veel drukkerijen FSC-gecertificeerd waren. Wij hebben onderzoek gedaan naar alternatieve papierkwaliteiten die wel FSC-gecertificeerd waren en, wat belangrijk is, goed verkrijgbaar. Vergis je niet, dat betekent nogal wat. We hebben nieuwe papiersoorten getest en vergeleken met reeds in gebruik zijnde papiersoorten. Uitgangspunt was dat de witheid en uitstraling nagenoeg gelijk moesten zijn".

Van Melzen vertelt dat het in de beginjaren niet eenvoudig was om, zeker bij grote oplagen, het juiste papier op tijd te verkrijgen. Inmiddels is dit geen probleem meer en wordt het grootste gedeelte van het drukwerkpakket op FSC-papier gedrukt. FSC is nu een integraal onderdeel van de afspraken die PostNL met leveranciers maakt. Ook drukkers wordt duidelijk gemaakt dat een FSC-certificaat zeer wenselijk is.

Na het papier wordt naar verpakkingsmaterialen gekeken zoals golfkarton. Het bedrukte golfkarton is over het algemeen inmiddels ook FSC-gecertificeerd. Klanten op het postkantoor kunnen hun pakketjes in FSC-gecertificeerde doosjes verzenden.


Gerelateerd aan dit artikel:


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222