Lesser Known Timber Species

Kies tropisch
Duurzaam tropisch hout is een prachtig, bewerkbaar, duurzaam en van nature hernieuwbaar product om mee te bouwen, verbouwen en renoveren. Het gebruik van duurzaam tropisch hout is bovendien een belangrijke manier om bossen te behouden.

Kijk verder dan de bekende houtsoorten
Uit een verantwoord beheerd bos komen per definitie meerdere soorten hout. Daaronder zijn veel houtsoorten die we nog niet kennen. De vraag is: waarom niet? Er zitten houtsoorten tussen die niet bekend zijn, maar wel de goede eigenschappen bezitten voor veel toepassingen hier. Gebruiken we deze minder bekende houtsoorten, dan gebruiken we het bos in haar volle breedte en putten we de natuur niet uit.

Consortium Tropical Timber
In 2012 zijn we het LKTS-project gestart in samenwerking met het Consortium Tropical Timber. Wij inventariseren de minder bekende houtsoorten en kijken of daar soorten tussen zitten die bruikbaar zijn voor hoogwaardige toepassingen. Hiermee gaan we ervoor zorgen dat meer opdrachtgevers LKTS gaan toepassen in hun projecten. Het FSC Lesser Known Timber Species(LKTS) consortium heeft 14 houtsoorten geïdentificeerd, deze ziet u hieronder op de pagina. Wij danken de deelnemende houtpartners hartelijk voor hun bijdrage; Houthandel van Dam, Dekker Hout, Precious Woods en Wijma Kampen.

Het gebruik van grotere diversiteit in houtsoorten is essentieel voor duurzaam bosbeheer omdat er in een FSC bos gelimiteerd geoogst kan worden. Eenzijdig een bepaalde houtsoort oogsten is op termijn niet haalbaar en kan volgens de FSC standaard niet. Om de aanvoer van kwalitatief goed tropisch hout te garanderen is gebruik van meerdere houtsoorten een voorwaarde. Bent u geïnteresseerd in meer informatie, of heeft u vragen? Neem dan contact op met Ben Romein via b.romein at fsc point nl© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222