FSC per sector

Bouw & Hout Convenant

Bedrijven uit de bouw- en houtsector slaan binnen het Bouw & Hout Convenant de handen inéén om toepassing van duurzaam gecertificeerd hout in bouwprojecten vanzelfsprekend te maken.

read more …

6 redenen om FSC Partner te worden

Waarom zou u partner moeten worden van FSC Nederland? Wij geven u 6 redenen

read more …

Houthandel en houtverwerkende industrie

 (© Mark van Benthem, Probos)© Mark van Benthem, ProbosMet de houtindustrie bedoelen wij de houthandel en de houtverwerkende industrie (timmerfabrieken). Uw sector is goed bezig: het overgrote deel van de houthandel is FSC-gecertificeerd, net als de meeste timmerfabrieken. Daarnaast zien we dat ook het aandeel hout binnen de bouwmaterialenhandel flink aan het toenemen is. We staan dan ook zeer open voor bouwmaterialenhandels die willen praten over de promotie van hun FSC-producten.

De vraag naar duurzaam hout is in de afgelopen jaren sterk toegenomen: momenteel is het aandeel FSC-hout op de Nederlandse markt 46 procent. Als FSC Nederland zijn wij constant bezig de vraag naar duurzaam hout te stimuleren, met name bij voorschrijvende instanties als gemeenten en waterschappen. Lees hieronder meer over welke stappen u kan nemen om aan deze vraag te voldoen.


Wat kan u als bedrijf in de houtindustrie doen?

1. Om aantoonbaar FSC-hout te kunnen leveren of verwerken, dient uw houthandel of timmerfabriek FSC-gecertificeerd te zijn. Het verkrijgen van een FSC-certificaat is niet ingewikkeld of duur. U leest hier meer over de verschillende vormen van certificering. Steeds meer opdrachtgevers vinden het belangrijk om met duurzame materialen te werken. Een goede reden dus om voor FSC-certificering te gaan.

2. Word partner van FSC Nederland en zet u met ons in om het mooiste bouwmateriaal beter te positioneren. Samen zorgen wij ervoor dat meer opdrachtgevers en bouwbedrijven duurzaam hout vanzelfsprekend gaan vinden. Wij stellen een actieplan met u op om uw FSC-omzet te verhogen en daar goed over te communiceren. Het partnerschap is natuurlijk ook een heel geschikte invulling van (of aanvulling op) uw MVO-beleid.

3. Haak aan bij de initiatieven Bouw & Hout Convenant en Lesser Known Timber Species, of bij één van de tropisch hout-programma’s. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Interessante websites:
• Alle FSC-gecertificeerde bedrijven wereldwijd vindt u in de internationale FSC-database 
• Een overzicht van (recente) FSC-bouwprojecten in Nederland en België vindt u op Goedhoutproject.nl

EU Houtverordening
Vrijwel alle partijen in de houtindustrie hebben te maken met de EU Houtverordening. Duurzaam hout is een flinke stap verder dan legaliteit. FSC is hierdoor ‘EU TR-proof’. FSC-hout importeren in het kader van de EU TR-wetgeving is hierdoor een stuk eenvoudiger.

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222