Forest 50

Tweede editie Forest50, meer transparantie hard nodig

Ook benieuwd of de grootste bouwbedrijven duurzaam hout toepassen en of informatie daarover voor iedereen is in te zien? De Forest50 van FSC Nederland rangschikt de grootste 50 bouwbedrijven in Nederland op deze aspecten, dit jaar voor de tweede keer. Dankzij de Forest50 kunnen opdrachtgevers kiezen voor die bouwbedrijven die aantoonbaar goed presteren m.b.t. inkoop en toepassing van duurzaam hout.

Met deze ranking willen wij een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen. Dit is nog steeds hard nodig aangezien er nog altijd niet-duurzaam hout te verkrijgen is in Nederland.

Belangrijke stappen
De vijftig bouwbedrijven in de Forest50 presteerden over de gehele linie beter. “Meer bouwbedrijven dan vorig jaar in de Forest50 bezitten een FSC / PEFC-certificaat en communiceren over het gebruik van duurzaam hout”, licht FSC manager Roel Nozeman toe. “Op dit moment meten 11 bedrijven, t.o.v. 8 bedrijven vorig jaar, het percentage duurzaam ingekocht hout op groepsniveau en werken toe naar een volledig duurzame houtinkoop. Dit doen zij vooral uit eigen motivatie en verantwoordelijkheid, los van een vraag van opdrachtgevers. Opvallend is verder dat er een grote middengroep is die met een relatief kleine moeite hoger kunnen eindigen in de ranking”. De twee koplopers uit de ranglijst Heijmans en Koninklijke BAM Groep bereikten een bijna geheel duurzame houtinkoop met een inkooppercentage van 98% duurzaam.

Categorieën
De 50 grootste bouwbedrijven in Nederland konden punten verdienen in zes verschillende categorieën, te weten:
• Deelnemer Bouw & Hout Convenant
• FSC en/of PEFC -certificering
• Meet percentage ingekocht duurzaam hout én communiceert hierover
• Communicatie over duurzaam hout in jaarverslag, duurzaamheidsverslag, op website en social media.
• Partner FSC Nederland
• In 2015 gebouw(en) gerealiseerd met aanzienlijk deel (>50%) aantoonbaar duurzaam* hout
* FSC of PEFC

De individuele resultaten zijn aan de beoordeelde bedrijven voorgelegd ter verificatie. De gehele ranking vindt u onderaan als pdf-bestand. Ook een scoreformulier met puntenverdeling vindt u als download.


”Transparantie over de inspanningen is noodzakelijk. Het meten en publiceren van de resultaten op dit gebied maakt het verschil duidelijk tussen mooi beleid en echt resultaat”.

Robert Koolen, directeur Strategie en Innovatie van Heijmans

“Het stimuleert wanneer onze inspanningen worden gewaardeerd. Ik hoop dat de Forest50 ranking bedrijven inspireert om hun inzet te verhogen. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat de bossen behouden blijven”.

Peter Gijsen, CSR manager, BAM Bouw en Vastgoed BV

Bouwbedrijven Heijmans en Koninklijke BAM Groep eindigden op een gedeelde eerste plaats. Gefeliciteerd!

Aan Slokker Bouwgroep is de aanmoedigingsprijs toegekend. Dit hebben zij verdiend omdat zij de snelste stijger zijn, van buiten de top 50 naar plaats 8.

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222