Forest50

Vierde editie FSC Forest 50

Ook benieuwd of de grootste bouwbedrijven duurzaam hout toepassen en of informatie daarover voor iedereen is in te zien? De Forest50 van FSC Nederland rangschikt de grootste 50 bouwbedrijven in Nederland op deze aspecten, dit jaar voor de vierde keer. Dankzij de Forest50 kunnen opdrachtgevers kiezen voor die bouwbedrijven die aantoonbaar goed presteren m.b.t. inkoop en toepassing van duurzaam hout.

Met deze ranking willen wij een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen. We zien en ondervinden steeds vaker de gevolgen van klimaatverandering. De toepassing van duurzaam hout is één van de meeste effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om het klimaatprobleem aan te pakken en zo daarom allang de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

Winnaar
Slokker Bouwgroep (onderdeel van de Slokker Groep) is winnaar van de Forest50 2018. Slokker presteert het beste bij toepassing van duurzaam hout in de bouwsector en communiceert daar duidelijk en actief over. Eric Slokker, algemeen directeur Slokker Bouwgroep: ”Ik ben enorm trots op het behalen van dit geweldige resultaat en op al onze medewerkers die dit mede mogelijk hebben gemaakt. Een tweede plaats vorig jaar en nu de eerste plaats in de Forest50 Ranking ligt geheel in lijn met onze doelstelling om in 2019 alleen nog maar gecertificeerd hout toe te passen. Deze ambitie kunnen wij alleen gezamenlijk waar maken. Duurzaamheid is bouwen aan de toekomst, het gaat om samenwerking, betrokkenheid en inzet om te bouwen aan en voor het behoud van een leefbare wereld.”

Achter Slokker weet VolkerWessels z’n tweede plaats te behouden en is TBI Holding nieuw op nummer drie. Heembouw Holding is met een zevende plaats de sterkste stijger en wint de aanmoedigingsprijs.

Categorieën
De 50 grootste bouwbedrijven in Nederland konden punten verdienen in zeven verschillende categorieën, te weten:

• Deelnemer Bouw & Hout Convenant
• FSC en/of PEFC -certificering
• Transparantie over percentage ingekocht duurzaam hout
• Online communicatie over totaal volume toegepaste duurzame hout en CO2 opslag in dit hout
• Toepassing van minder bekende tropische FSC-houtsoorten in afgelopen 2 jaar
• Communicatie over duurzaam hout als biobased materiaal in projecten
• Doelstelling verkleinen van CO2-voetafdruk door inkoop duurzaam hout
• Toepassing van houten kozijnen in standaard woning

De gehele ranking vindt u onderaan als pdf-bestand. Daarnaast vindt u ook de beoordelingscriteria en de ranking van vorig jaar.© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222