Forest50

Derde editie, koplopers en grote groep achterblijvers

Ook benieuwd of de grootste bouwbedrijven duurzaam hout toepassen en of informatie daarover voor iedereen is in te zien? De Forest50 van FSC Nederland rangschikt de grootste 50 bouwbedrijven in Nederland op deze aspecten, dit jaar voor de derde keer. Dankzij de Forest50 kunnen opdrachtgevers kiezen voor die bouwbedrijven die aantoonbaar goed presteren m.b.t. inkoop en toepassing van duurzaam hout.

Met deze ranking willen wij een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen. We zien en ondervinden steeds vaker de gevolgen van klimaatverandering. De toepassing van duurzaam hout zou daarom allang de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

Winnaar
Winnaar Koninklijke BAM Groep bereikte een inkooppercentage van duurzaam hout van 98%.
Willem Otter, Directeur Realisatie, BAM Wonen: ‘We zijn zeer verheugd dat we voor de tweede keer op rij op de eerste plek zijn geëindigd in de Forest50 ranking. Het is een waardering voor onze inspanningen op het gebied van klimaat en circulariteit. Deze uitslag stimuleert ons nog meer om naast hout ook onze andere inkopen duurzamer te doen. Een positieve ontwikkeling is dat we merken dat het besef groeit dat duurzaam inkopen niet automatisch meer hoeft te kosten. Bijvoorbeeld omdat door de keuze om alleen met FSC hout te werken onze processen en voorraadbeheer efficiënter zijn geworden. Dit in combinatie met het gezamenlijke doel om de bossen wereldwijd te behouden, sterkt ons in de keuze om alleen voor FSC hout te gaan.’

Snelle groei mogelijk
Slokker Bouwgroep en VolkerWessels eindigden op een gedeelde tweede plaats. De hoge notering van Slokker Bouwgroep laat zien dat er met de nodige aandacht snel een bijna geheel duurzame houtinkoop te bereiken is.
Aan Nijhuis Bouw is de aanmoedigingsprijs toegekend. Dit hebben zij verdiend omdat ze afgelopen jaar investeerden in de toepassing van een minder bekende tropische houtsoort. Dit is belangrijk omdat een FSC-bos beter rendeert als ook gebruik wordt gemaakt van soorten die minder gangbaar zijn.

Grote groep bouwbedrijven zonder doelstelling duurzaam hout
FSC manager Roel Nozeman feliciteert de koplopers maar spreekt ook zijn zorg uit: “Binnen de Forest50 ranking zien we een aantal koplopers die veel aandacht besteedt aan duurzaam hout in het bouwproces. Daarna volgt een grote middengroep die geen vooruitgang boekt en niet transparant is over het aandeel duurzaam hout dat wordt toegepast. Ook zien we bij deze groep geen publiekelijke doelstellingen om 100% duurzaam hout te bereiken”.

Categorieën
De 50 grootste bouwbedrijven in Nederland konden punten verdienen in zeven verschillende categorieën, te weten:

• Deelnemer Bouw & Hout Convenant
• FSC en/of PEFC -certificering
• Transparantie over percentage ingekocht duurzaam hout
• Online communicatie over totaal toegepaste duurzame hout en CO2 opslag in dit hout
• Toepassing van minder bekende tropische FSC-houtsoorten in afgelopen 2 jaar
• Communicatie over duurzaam hout als biobased materiaal in projecten
• Projecten met Duurzaam hout met link tussen gezondheid en bouwmaterialen.

De individuele resultaten zijn aan de beoordeelde bedrijven voorgelegd ter verificatie. De gehele ranking vindt u onderaan als pdf-bestand. Ook een scoreformulier met puntenverdeling vindt u als download.


Uitreiking BAM Forest50 2017 – Vlnr: Willem Otter, Directeur, BAM Bouw en Vastgoed BV, Robbert Jan Dekker, Bestuursvoorzitter FSC Nederland.Vlnr: Willem Otter, Directeur Realisatie, BAM Wonen, Robbert Jan Dekker, Bestuursvoorzitter FSC Nederland.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222