Programma FSC Event 2019

FSC: 25 years of making a difference!

Datum: Donderdag 23 mei 2019
Tijd: Inloop vanaf 13.00 uur - start programma 13.30 uur.
Feestelijke netwerkborrel vanaf 16.30 uur.
Locatie: Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt
De Hooge Schuur: Het Klooster 5, 4153 RR Beesd
OV? Tussen 12.30 en 13.15 u. rijdt een pendelbusje vanaf station Beesd.
Geef bij je aanmelding aan of je daar gebruik van wilt maken.


Sprekers

Algemeen directeur van FSC International Kim Carstensen is al jaren het gezicht van FSC. Kim gaat in op de impact en resultaten van FSC in de afgelopen 25 jaar. Hij kijkt natuurlijk ook met ons naar de toekomst: welke ontwikkelingen komen op ons af en waar kan FSC samen met haar partners de komende jaren het verschil maken voor de bossen.

Christian van Maaren is een vooruitstrevende en creatiever denker die ervan overtuigd is dat we onze krachten moeten bundelen om als maatschappij de volgende stap te maken. Met zijn bedrijf Excess Materials Exchange helpt hij bedrijven om inzicht te krijgen in hun eigen waardeketens. Zo worden overtollige materialen gekoppeld aan nieuwe toepassingen, producten en innovaties. Naast een economisch voordeel draagt dit ook bij aan de transitie naar een circulaire economie en hernieuwbare en duurzame wereld. In het hoogwaardig kunnen uitwisselen van materialen is het belangrijk om kwaliteit te kunnen waarborgen. Middels blockchain technologie zorgt de Excess Materials Exchange dat er op een decentrale manier in kaart wordt gebracht waar materialen vandaan komen, en welke certificaten het meedraagt.

Volkert Engelsman, Directeur van Eosta vertelt een inspirerend verhaal over True Pricing en het zichtbaar maken van verborgen kosten in de economie. Onder het merk Nature & More is hij al jaren aanjager van transparantie en duurzaamheid in de voedselketen. Volkert loopt voorop in de transitie naar duurzame, verantwoordelijke productie. Zo zet hij de hele keten in beweging en daar kunnen we veel van leren!


Verdiepingssessies

Na het plenaire gedeelte zijn er verdiepingssessies over de volgende thema’s:

 • The Green Impact Facility
  Caroline van Tilborg - 4 Returns Partners

4 Return Partners, FSC Nederland en Rewilding Europe hebben de handen ineen geslagen om een Green Impact Facility op te zetten om grootschalig herstel van ecosystemen op land, zoals bossen, wetlands en gedegradeerde landbouwgebieden te realiseren. Hiermee voorzien we in een toenemende vraag van bedrijven en financiële instellingen naar CO2 compensatie in impactvolle projecten met oog voor biodiversiteit en lokale bevolking, en bieden we meer dan traditionele carbon compensatie schema’s. In deze sessie leer je meer over de ‘waarom’ en ‘hoe’ van de Green Impact Facility, wordt een aantal voorbeeldprojecten gepresenteerd en gaan we in op de mogelijkheden die de Green impact Facility biedt voor jouw organisatie.

 • Impact van FSC in de tropen
  Stephane Glannaz - Precious Woods Europe
  Ben Romein – FSC Nederland

FSC verantwoord bosbeheer zorgt er voor dat bossen beschermd blijven, en dat is heel belangrijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen! Daarmee zijn we de afgelopen 25 jaar redelijk succesvol geweest, maar het kan nog veel beter. Hoe kijken bosbedrijven daar tegenaan, wat zijn lessons learned, relevante ontwikkelingen, kansen en bedreigingen en tot welke bedrijfsstrategie leidt dat? In het Congo Basin proberen we samen met FSC Congo Basin en belanghebbenden uit de gehele keten om de komende jaren die lessen om te zetten in resultaat en het areaal FSC-gecertificeerd bos in de regio te vergroten. Hoe we dat gaan doen en hoe jij daaraan kunt bijdragen komt in deze sessie aan de orde.

 • Meer hout in de bouw
  Robert Bezemer / Jan de Jong - TNO
  Mark Kemna / Rick Kamphorst - FSC Nederland

Klimaatvriendelijk bouwen, Nederland 100% circulair in 2050, toepassing van hernieuwbare materialen. Niemand ontkomt nog aan het kiezen van duurzame, circulaire materialen voor producten en projecten. Hout neemt bij deze ontwikkelingen een bijzondere positie in. Anders gezegd: er liggen heel veel kansen, vooral in de bouw! FSC Nederland laat in deze kennissessie zien hoe ze die handschoen oppakt. Bijvoorbeeld samen met TNO,bedrijven en opdrachtgevers nadenken over het kozijn van de toekomst. Bovendien dagen we deelnemers uit mee te denken hoe de toepassing van hout in de bouw niet alleen de meest duurzame, maar ook de normaalste zaak van de wereld wordt.

 • Digitale en technologische ontwikkelingen binnen FSC
  Michael Marus - Technology and innovation, FSC Global Department

Met drones, satellietbeelden en andere digitale tools willen we onze controles in het bos effectiever maken, data over boscertificering en-bescherming beter beschikbaar maken en ketencertificering vereenvoudigen. Hierdoor wordt FSC-certificering toegankelijker. FSC International gebruikt de gift van 1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij hiervoor. In deze sessie vertellen we je meer over de nieuwe technologieën en innovaties binnen FSC.

 • Het bos in met een bosbeheerder!
  Gerard Koopmans – Bosgroep Midden Nederland

De uitdagingen voor bosbeheer in Nederland zijn in wezen niet anders dan elders in de wereld: hoe zorgen we voor voldoende inkomsten uit het bos, hoez orgen we dat het bos gezond blijft in tijden van klimaatverandering, en zorgen we voor de juiste balans tussen verschillende belangen (houtoogst,biodiversiteit, recreatie, veiligheid)? De bosbeheerder neemt je mee het bos in en vertelt over theorie en praktijk.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222