FSC in Nederland

In Nederland gebruiken we met z'n allen zo'n 14 miljoen kubieke meter hout per jaar. Dat zijn elk jaar tien stadions (!), tot de nok toe gevuld.

Veel van dat hout komt uit het buitenland, maar ook hier in Nederland heeft Moeder Natuur ontzettend veel te bieden. Dit hout groeit in de bossen waar wij wandelen, sporten en spelen. Die bossen zuiveren onze lucht en bieden voedsel en bescherming aan uiteenlopende diersoorten.

We kunnen niet alle bomen laten staan. Als we willen dat bepaalde bomen beter groeien, moeten we daar ruimte voor maken door andere bomen weg te halen. Hierbij moeten we natuurlijk wel goed rekening houden met het bos, haar bewoners en bezoekers. Er zijn dan ook heel wat mensen in dit proces betrokken. Zij bepalen zorgvuldig welke bomen het bos kan missen. Zo kijken ze naar de boomsoort (kan het bos een boom van deze boomsoort missen?), de plek van de boom (zorgt het kappen van deze boom ervoor dat andere bomen meer ruimte hebben om te groeien?) en of er dieren van de boom afhankelijk zijn (zit er een nest in de boom?).

Wil je een kijkje in de keuken van de boswachter? De Buitendienst maakt er een interessante en vermakelijke aflevering over. Je ziet hieronder een fragment. De gehele aflevering vind je hier.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000222